Originea îmbrăcămintei

Potrivit arheologilor și antropologilor, cele mai vechi îmbrăcăminte constau probabil din blană, piele, frunze sau iarbă care erau înfășurate sau legate în jurul corpului.

Nu avem multe cunoștințe despre ele, deoarece materialele vestimentare se deteriorează rapid în comparație cu artefactele din piatră, os, coajă și metal.

Arheologii au identificat ace de cusut foarte timpurii din oase sau din fildeș de acum aproximativ 30.000 î.Hr., găsite în apropiere de Kostenki, Rusia în 1988 . Fibrele de in vopsite care ar fi putut fi folosite în îmbrăcăminte au fost găsite într-o peșteră preistorică din Republica Georgia care datează din 34.000 î.Hr.

Oamenii de știință încă dezbat când oamenii au început să poarte haine. Ralf Kittler, Manfred Kayser și Mark Stoneking, antropologi ai Institutului Max Planck pentru Antropologie Evoluționară, au efectuat o analiză genetică a păduchilor din corpul uman care sugerează că îmbrăcămintea își are originea în urmă cu aproximativ 170.000 de ani.

Paduchii de corp sunt un indicator al purtarii hainelor, din moment ce majoritatea oamenilor au parul slab al corpului, iar paduchii necesita astfel imbracamintea umana pentru a supravietui. Cercetările lor sugerează că invenția îmbrăcămintei ar fi putut coincide cu migrația spre nord a Homo sapiens moderni departe de climatul cald al Africii, crezut că a început între 50.000 și 100.000 de ani în urmă.

Cu toate acestea, un al doilea grup de cercetători care folosesc metode genetice similare estimează că îmbrăcămintea își are originea în urmă cu aproximativ 540.000 de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *